Sistemātika

Melnais stārķis (Ciconia nigra) © Ainars Mankus

Melnais stārķis

Ciconia nigra
Black stork
Чёрный аист

Pazīmes:
Galva, kakls un visa mugurpuse tumši brūna (no tāluma izskatās melna) ar zaļganu vai purpurviolētu metālisku spīdumu, vēders balts. Knābis un kājas sarkanas, Jaunajiem putniem brūnaiss apspalvojums vietām ar baltiem raibumiņiem. Knābis un kājas zaļganpelēkas. Gājputns. Kopējais putna garums 90 - 105 cm, spārnu vēziens 1.1 – 1.45 m, svars 2.5 – 3.0 kg. Dzīves cikls, virs 20 gadiem.

Sastopami:
Dažādi meži (izņemot priežu silus), kur tuvumā ir piemērotas barošanās vietas - upītes, strauti, bebru dīķi, zivju dīķi u.tml. Diezgan bailīgs un uzmanīgs putns. Ligzdojošie pāri nesabiedriski, bet labās barošanās vietās var baroties putni no vairākām ligzdām. Pārtiek galvenokārt no zivīm.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Ligzdo lielākos meža masīvos, barojās mitrās pļavās vai ūdeņu malās. Ligzdu, kuru netraucēts varēs izmantot ļoti daudzus gadus pēc kārtas, vij galvenokārt lielos lapu kokos, arī priedēs. Dēj 3 - 5 baltas olas. Mazuļi - ligzdguļi.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 21.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 46.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 29.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 30.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 133.lpp