Sistemātika

Mazais baltais gārnis (Egretta garzetta) © Jiri Bohdal

Mazais baltais gārnis

Egretta garzetta
Little Egret
Малая белая цапля

Pazīmes:
Mazais baltais gārnis tiek dēvēts arī par zīda garni. Mazāks par lielo balto gārni. Knābis ir pilnībā melns, bet kailais sejas laukums zilgani pelēks. Kāju pēdas dzeltenīgi zaļas, sevišķi pamanāmas lidojumā. Riesta tērpā pagarinātas pakauša spalvas. Ārpus riesta laika putns nav pārāk sabiedrisks, taču riesta laikā gluži otrādi, tas kļūst ļoti sabiedrisks, bet tā sejas laukums un pēdās oranži. Balss atgādina lēnu aizsmakušu ķērkšanu. Gājputns. Kopējais putna garums 55 - 65 cm, spārnu vēziens 88 – 106 cm, svars 400 – 600 g. Dzīves cikls, 10 gadi un ilgāk.

Sastopami:
Uzturas pie dažādiem ūdeņiem ar bagātīgu veģetāciju, aizauguši dīķi, ezeri un karjeri. Ziemo Āfrikā un Dienvideiropā. Barojas parasti pa vienam, bradājot pa ūdeni vai skrienot tai pakaļ, dažkārt tas barojas uz sauszemes kopā ar lopiem. Pārtiek galvenokārt no sīkām zivtiņām, bet ēd arī kukaiņus, tārpus, abiniekus un sīkus zīdītājus.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Novērots tikai piecas reizes.

Ligzda un olas:
Ligzdo lielās kolonijās kopā ar gārņiem un citiem ūdensputniem. Ligzda ir no zariem veidota sekla platforma, kas var būt uzbūvēta gan krūmājos, gan kokos pat līdz 20 m augstumā. Kolonijas apstākļos attālums starp ligzdām ir 1 – 2,5 m. Dējumā 2 – 6, ļoti reti 8 tumsnēji zaļas olas. Perē un par mazuļiem rūpējas gan tēviņš, gan mātīte. Izperētie mazuļi, ligzdguļi.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 19.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 42.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 127.lpp