Sistemātika

Lopu gārnis (Bubulcus ibis) © Bonnie U. Gruenberg

Lopu gārnis

Bubulcus ibis
Cattle Egret
Египетская цапля

Pazīmes:
Mazākais no baltajiem gārņiem. Knābis vienmēr dzeltens. Kājas tumši zaļas, no tāluma var šķist melnas. Riesta laikā īslaicīgi kājas, sejas laukums un acs zīlīte kļūst koši sarkanas. Lopu gārņa acis izvietotas tā, lai tas varētu abas reizē fokusēties uz priekšmetiem (medījumu), kas atrodas priekšpusē, kā arī pētījumi liecina, ka tas spēj medīt arī naktī. Lidojuma laikā kakls saliekts s burta veidā. Gājputns. Kopējais putna garums 45 - 50 cm, spārnu vēziens 82 – 95 cm, svars 300 – 400 g. Dzīves cikls, 10 gadi un ilgāk.

Sastopami:
Lopu gārnis ir slavens ar strauju areāla paplašināšanu. Uz šo brīdi, tas ir sastopams visos kontinentos, izņemot Antarktīdu un lielākās salas. Sākotnēji tas dzīvojis Āfrikas vidienē netālu no iekšējiem ūdeņiem un barojies ar to piedāvāto barības klāstu. Atpūšoties parasti tup izslējies, ar sakumpušu muguru. Barojas parasti uz sauszemes, sausās klajās platībās, uz arumiem un urbanizētās ainavās.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Novērots viens no nebrīves izbēdzis putns.

Ligzda un olas:
Ligzdo lielās kolonijās kopā ar gārņiem un citiem ūdensputniem, dažādās krūmiem un ar citu veģetāciju aizaugušos ūdeņos – ezeros un dīķos. Ligzdu būvē no zariem, gan krūmājos, gan kokos pat līdz 20 m augstumā. Dējumā 2 – 5 zaļganpelēkas olas. Perē un par mazuļiem rūpējas gan tēviņš, gan mātīte. Izperētie mazuļi, ligzdguļi.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 40.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 126.lpp