Sistemātika

Lielais dumpis (Botaurus stellaris) © Marek Szczepanek

Lielais dumpis

Botaurus stellaris
Common bittern
Большая выпь

Pazīmes:
Apspalvojums dzeltenīgi brūns, raibs, ar gareniskām svītrām. Knābis garš iedzelteni melns, kājas garas, dzeltenas. Grūti pamanāms augājos, sevišķi niedrēs. Jaunie putni līdzīgi pieaugušiem putniem. Dzīvo ļoti slēpti. Briesmu gadījumos stāv izslējies. Lidojums lēns un neveikls. Gājputns. Kopējais putna garums 69 - 81 cm, bez kakla 36 cm spārnu vēziens 1.25 – 1.35 m, svars 0.9 – 1.1 kg. Dzīves cikls, 10 līdz 12 gadi.

Sastopami:
Ūdenstilpnēs ar plašām niedrāju audzēm. Sastop ne pārāk reti. Riesta laikā, knābi līdz degunam iebāž ūdenī un pūš tā, ka burbuļiem lēkājot uz visām pusēm, pār ezeru atskan tāds kā buļļa māviens, tādēļ tā zinātniskajā nosaukumā ir vārda daļa "taurus", kas latviski nozīmē "lielops". No ziemošanas vietām atgriežas agrā pavasarī, tiklīdz ūdens atbrīvojies no ledus. Ievainots putns pieplok pie zemes un gaida kad ienaidnieks pienāk klāt un tad zibenīgi ar savu aso knābi mēģina ieknābt tam acīs. Rudenī lielais dumpis dodas uz siltajām zemēm, bieži vien tad naktīs var dzirdēt piesmakušus, kraukļa brēcienam līdzīgus saucienus.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Ligzdo niedru audzēs vai krūmājos ūdens tuvumā. Ligzdu taisa no pērnā gada niedrēm un zāļu stiebriem. Dējumā 3 – 5 zaļganpelēkas olas. Perē un par mazuļiem rūpējas gan tēviņš, gan mātīte. Izperētie mazuļi, ligzdbēgļi, atstāj ligzdu vēl daļēji apspalvojušies, tos baro ar mazām zivtiņām un ūdens kukaiņiem. Ja trūkst barībā, tad reizēm lielākie mazuļi apēd mazākos. Daļēji poligāms, vienam tēviņam var būt divas mātītes.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 18.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 42.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 75.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 34.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 122.lpp