Sistemātika

Mājas strazds (Sturnus vulgaris) © Armands Majevskis

Mājas strazds

Sturnus vulgaris
Starling
Обыкновенный скворец

Pazīmes:
Pavasarī apspalvojums melns ar zilu un zaļu metalisku spīdumu; Mugurpuses spalvu galiem gaišas apmales (izskatās kā gaiši plankumi - mātītēm raibumiņi lielāki, apspalvojums mazāk spīdīgs). Aste īsa; spārni nosmailoti; pagarais, asais knābis dzeltens, ziemā pelēks, kājas netīri sārtas. Rudenī mugurpuse brūngana; knābis tumši brūns. Jaunie putni pelēkbrūni; rīkle baltgana. Lidojums ātrs, brīžiem īslaicīgi planē. Kopējais putna garums 21 cm, spārnu vēziens 37 – 42 cm, svars 75 – 90 g. Dzīves cikls, līdz 5 gadiem.

Sastopami:
Parasti cilvēku mītņu tuvumā (arī pilsētās), retāk nelielos mežos, kur sastopami dobumaini koki. Barojas pļavās, ganībās, pie ūdenstilpnēm. Vasaras beigās sastop dārzos. Pavasarī un vasaras beigās lielos baros nakšņo ūdeņu malas krūmos vai niedrājos. Siltākās ziemās daži īpatņi pārziemo. Jūlija sākumā strazdu skaits samazinās, bet uz mēneša beigām tie atkal savairojās un bieži vien nodara zaudējumus augļu dārziem. Cik noskaidrots, gandrīz visi mūsu strazdi ogu un graudaugu ražas nogatavošanās laikā atrodas starpceļojumā, galvenokārt Ziemeļvācijā, bet tajā pašā laikā cauri Latvijas teritorijai ieceļo strazdi no ziemeļiem. Visvairāk māju strazdi pie mums sakoncentrējas septembra beigās un oktobra sākumā pilsētas dārzos, pļavās un pie izgāztuvēm. Labi pabarojušies, tie nolaižas pie būriem un uz telegrāfa vadiem, svilpo un gozējas kā pavasarī. Pārtiek galvenokārt no sliekām, gliemjiem, dažādiem kukaiņiem, pēc ligzdošanas sezonas arī no augļiem, sēklām un citas augu barības. Oktobra beigās mājas strazdi aizceļo bars pēc bara, un tikai nedaudzi sastopami vēlāk.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Daļa pārziemo tepat

Ligzda un olas:
Koku dobumos, būrīšos, ēku sienu spraugās. Ligzdas materiālā sausa zāle, sīki zariņi, saknītes, spalvas un vilna. 3 - 9 gaiši zilas olas. Gadā viens perējums. Perē gan mātīte gan tēviņš 11 - 15 dienas. Perēšanas laikā pamazām dziesmas apklust. Kad izšķiļas mazuļi, vecāki tos ļoti cītīgi baro un apsargā, nekad vienus neatstāj. ja viens aizlaižas pēc barības, otrs paliek pie bērniem. Baro, sākot no 5 līdz 21, pienesot dienā pāri 200 porcijām kukaiņu. Mazuļi aug diezgan lēni un uzturas ligzdā 22 - 24 dienas.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 86.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 234.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 17 - 19.lpp;
Latvijas lauku putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.g. 150.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 365.lpp