Sistemātika

Žubīte (Fringilla coelebs) © Armands Majevskis

Žubīte

Fringilla coelebs
Common chaffinch
Зяблик

Pazīmes:
Uz spārniem 2 baltas šķērssvītras, muguras lejasgals zaļgans, astes malējās spalvas baltas (sevišķi izceļas lidojumā). Teviņam galvas virsa zilganpelēka, mugura kastaņbrūna, vēderpuse sārti brūna; Mātītes un jauno putnu galvas virsa brūngana, pārējā mugurpuse olīvbrūna, vēderpuse gaiši brūnganpelēka. Lidojums viļņveidīgs. Kopējais putna garums 14.5 cm, spārnu vēziens 25 – 28 cm, svars 19 – 23 g. Dzīves cikls, 2 - 5 gadi.

Sastopami:
Tiklīdz pavasarī iestājas jaukāks laiks, kūst sniegs, briest pumpuri, marta beigās vai aprīļa sākumā no pārziemošanas atgriežas mūsu pazīstamā parku un mežaudžu dziedātāja žubīte. To sastop dažādās mežaudzēs, parkos, dārzos (arī lielākās pilsētās). Sastop bieži. Neligzdošanas periodā uzturas baros, bieži vien kopā ar citiem žubīšu dzimtas putniem. Pēc dabas žubīte ir diezgan straujš un ķildīgs putniņš pavasarī. Beidzis savus ķīviņus sāk taisīt ligzdu, kas atrodās dažādā augstumā gan skuju, gan lapu kokos. Barībā dominē sēklas, bet mazuļus baro galvenokārt ar kukaiņiem. Augustā Žubītes sāk nozust. To vairums ziemo Rietumeiropā, nelielā skaitā arī Latvijā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Reti arī pāriemo.

Ligzda un olas:
Dažādos kokos nelielā augstumā; Ligzda no sūnām, zāles stiebriņiem, bērza tāss plēksnītēm, tīmekļiem, izklājumā zīdītāju vilna un putnu spalvas, tās ārpuse noklāta ar ķērpjiem; Maija vidū parasti dēj 5 - 6 balti pelēkzaļganas, brūnām svītriņām un punktiņiem izraibinātasv olas, ko 14 dienu laikā izperē. Žubītei ir divi perējumi gadā. Vecie putni ligzdu cītīgi apsarga; ja kāds tai tuvojas, saceļ lielu traci un agrāk mierā neliekas, kamēr traucētājs nav padzīts.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 110.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 238.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 50 - 51.lpp;
Latvijas mežu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 186.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 412.lpp