Sistemātika

Ziemas žubīte (Fringilla montifringilla) © Ainars Mankus

Ziemas žubīte

Fringilla montifringilla
Brambling
Вьюрок

Pazīmes:
Līdzīgi kā žubītei uz spārna 2 baltas šķērssvītras, bet muguras lejasgals uzkrītoši balts (ne zaļgans) un visas astes spalvas melnas (ārējās nav baltas). Tēviņam riesta tērpā galva un muguras augšdaļa melna; oranži pleci un krūtis, vēderpuse balta; pēcriesta tērpā galva un muguras augšgals brūngans ar melniem raibumiem. Pavasarī knābis zilganmelns. Mātītēm un jaunajiem putniem mazāk uzkrītošs apspalvojums, galva un muguras augšdaļa ar tumšbrūniem raibumiem. Ziemā visām ziemas žubītēm knābis pelēks, izņemot jauniem tēviņiem pirmajā ziemā dzeltens ar tumšu galu. Kopējais putna garums 14.5 cm, spārnu vēziens 25 – 28 cm, svars 19 – 23 g. Dzīves cikls, 2 - 5 gadi.

Sastopami:
Jauktu koku mežos, kur netrūkst bērzu. Dzied, tupot kāda zara galotnē, parasti koka augšdaļā. Šī suga pie mums retumis arī ligzdo. Migrāciju laikos sastopami kopējos baros ar žubītēm. Pārtiek galvenokārt no dažādām augu sēklām, bet mazuļus baro ar kukaiņiem.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Caurceļotājs, reti ligzdo, dažkārt ziemo

Ligzda un olas:
Ligzda kā žubītei, bet irdenāka, to no sūnām, koku miziņām, zāļu stiebriņiem, ķērpjiem, vilnas un zirnekļu tīmekļiem būvē kokos vai krūmos, zaru žāklē vai pie stumbra. Izklāta ar spalvām, 4 - 9 olas. Čaumala gluda, bez spīduma, krāsa variabla un raibumojums daudzveidīgs. Gadā viens perējums. Ziemas žubītes mazuļi ir ligzdguļi.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 110.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 237.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 188.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 413.lpp