Sistemātika

Dzilnītis (Sitta europaea) © Armands Majevskis

Dzilnītis

Sitta europaea
Nuthatch
Обыкновенный поползень

Pazīmes:
Drukns, ļoti kustīgs meža putns ar spēcīgu nosmailotu knābi. Mugurpuse un galvas virsa zilganpelēka, vēderpuse baltgana, sāni kastaņbrūni, rīkle un vaigi balti, no knābja pamata caur aci stiepjas melna svītra. Sāni un zemaste kastaņbrūna, zemastes spalvas ar baltiem galiem, kas veido svītras. Mātītei vēderpuse gaišā bēškrāsā (krūšu daļa gaišāka), tēviņam gandrīz balta. Veikli lēkā pa koku stumbriem visos virzienos, arī ar galvu uz leju. Ziemā bieži uzturas kopā ar zīlītēm. Kopējais putna garums 14 cm, spārnu vēziens 16 – 18 cm, svars 12 – 18 g. Dzīves cikls, 2 - 3 gadi.

Sastopami:
Skrajākos lapu koku un jauktps mežos (retāk skuju koku audzēs), parkos, dārzos. Pavasarī viņam savi nedarbi. Pats viņš dobumu nekaļ, bet, novērojis, ka dzeņa nav mājās, ar masu no prauliem un māliem aizmūrē viņa ligzdas skreju, atstādams tik lielu spraugu, lai pats varētu ielīst un dzīvo svilpodams. Dzilnītis pārtiek no dažādiem kukaiņiem, to oliņām, kūniņām un kāpuriem, rudenī un ziemā knābā arī dažādas augu sēklas un pat krietni cietas čaulas pārknābj pušu.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Nometnieks.

Ligzda un olas:
Koku dobumos. Ieejas caurums parasti tiek aizmūrēts ar dubļiem līdz apmēram 35 mm diametram. Ligzdas materiāls - koku mizas virsējās kārtas plēksnītes (visbiežāk priežu); dažreiz arī sausu lapu gabaliņi. Aprīļa beigās perējumā 6 - 9 olas sarkanbrūngani raibumotas olas. Mazuļiem mutes iekšpuse iesārta ar baltu apmali. Perēšana ilgst 14 dienas, šajā laikā tēviņš mātītei pienes barību. Vecāki ļoti rūpējās par saviem mazuļiem, baro līdz 350 reižu dienā, arī pēc izvadāšanas jaunos lutina un kopā ar tiem klejo pa mežu līdz vasaras beigām, un tikai tad izklīst katrs uz savu pusi.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 108.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 220.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 211 - 212.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 172.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 360.lpp