Sistemātika

Zilzīlīte (Cyanistes caeruleus) © Armands Majevskis

Zilzīlīte

Parus caeruleus
Eurasian blue tit
Лазоревка

Pazīmes:
Mazāka par lielo zīlīti. Vienīgā zīlīte ar spilgti zilu galvas virsu, spārniem un asti. Vēderpuse dzeltena; vaigi un piere balta, caur aci tumša svītra; mugurpuse zaļgana. Skausts bāls, kājas pelēkas. Kopējais putna garums 11.5 cm, spārnu vēziens 17 – 20 cm, svars 9 – 12 g. Dzīves cikls, 2 - 3 gadi.

Sastopami:
Jauktos mežos, parkos, dārzos. Ziemā arī niedrājos. Pavasaros dzīvo pa pāriem. Pēcligzdošanas periodā klejo, veidojot lielus barus. Pārtiek galvenokārt no dažādiem koku lapotnē dzīvojošiem kukaiņiem. Rudeņos un ziemā nozīmīgu daļu barības sastāda niedru laputu kāpuri un kūniņas. Mazāk nekā lielā zīlīte patērē dažādas augu sēklas.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Nometnieks, bet regulāras invāzijas

Ligzda un olas:
Koku dobumos, būrīšos, visbiežāk 1 - 3 m augstumā. 6 - 13 olas ar rūsgansarkaniem punktiņiem uz balta pamata. daļa perē 2 reizes. Mazuļi - ligzdguļi.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 106.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 212.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 208.lpp;
Latvijas mežu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 166.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 306.lpp