Sistemātika

Zeltgalvītis (Regulus regulus) © Armands Majevskis

Zeltgalvītis

Regulus regulus
Goldcrest
Желтоголовый королёк

Pazīmes:
Mazākais Latvijas putns. Tēviņam galvas virsa oranža, mātītēm dzeltena, norobežota abās galvas pusēs ar melnu svītru. Mugurpuse olīvzaļa; vēderpuse zaļganbalta; uz spārniem 2 gaišas svītras. Ap aci gaišāks gredzens, kas pakāpeniski pāriet pamatkrāsā. Kopējais putna garums 8.5 - 9 cm, spārnu vēziens 13 – 15.5 cm, svars 5 – 7 g. Dzīves cikls, 2 - 3 gadi.

Sastopami:
Skuju vai jauktu koku mežos, arī parki, apstādījumi, kur ir egles. Bieži bariņos kopā ar zīlītēm. Ceļo naktī un dienā izklaidu bariņos. Atlido martā un aizlido septembrī - oktobrī uz Rietumeiropu. Aizlido tikai daļa putnu un ne katru gadu (invāzijas), pārējie pārziemo tepat. Ļoti veikli prot kāpelēt pa egļu zariem. Dažreiz piekarinājas zara galā ar galvu uz leju, bet kur nevar piekļūt, tirinājas spārniem uz vietas, kā spāre un izlūko medījumu. Zeltgalvītis nav sevišķi bailīgs putniņš, sevišķi apmākušās dienās to var novērot gluži tuvu. Ziemā viņi dzīvo bariņos un klejo pa mežu meklēdami barību. Vakaram iestājoties, tie noslēpjas visbiezākajos zaros, sabužinājuši spalviņas, saspiežas kopā un guļ līdz rītam. Tuvojoties pavasarim, zeltgalbīšu sirsnīgā draudzība pamazām iznīkst. Katrs pārītis cenšas sev aizņemt piemērotu ligzdo;sanas vietu. Aprēķināts, ka zeltgalvītis ar visu savu ģimeni gadā iznīcina līdz 10 miljonu dažādu kukaiņu. Visbiežāk viņus var novērot rudenī - caurceļošanas laikā, kad mūsējiem pievienojas arī ziemeļapgabalu putniņi. Dzied parasti egļu galotnes daļā, tupot vai pārvietojoties.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Nometnieks, bet regulāras invāzijas

Ligzda un olas:
Eglēs, kupla zara apakšpusē, ievīta starp sīkajiem zariņiem, kas karājas uz leju; Izklājumā putnu spalvas. 8 - 10 olas ar pelēkdzelteniem plankumiem un punkti;niem uz balta pamata. Mazuļiem - ligzdguļi, un to mutes iekšpuse oranža.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 169.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 202.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 162 - 163.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 146.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 355.lpp