Sistemātika

Bārdzīlīte (Panurus biarmicus) © Māris Vītiņš

Bārdzīlīte

Panurus biarmicus
Bearded reedling
Усатая синица

Pazīmes:
Neliels putns ar garu asti. Mugurpuse dzeltenīgi rūsgana; Tēviņam galva pelēka; bārdas svītra un zemaste melna. Mātītei galva brūngana, bez svītras. Jaunajiem putniem mugurpuse tumšāka nekā vecajiem putniem, un tiem muguras lejasdaļā ir melna josla, melnas arī astes malas. Jaunajiem tēviņiem melns sejas laukums. Kopējais putna garums 12.5 cm, spārnu vēziens 16 – 18 cm, svars 12 – 18 g. Dzīves cikls, 2 - 3 gadi.

Sastopami:
Niedrēm un vilkvālītēm aizaugušās ūdenstilpnēs. Staignas aizaugušo ezeru un dīķu slīkšņas ar plašām niedrāju audzēm, kur mozaīkveidīgi iekļaujas dažāda lieluma ūdens lāmas un krūmāji. Arī jūrmalas niedrāji. Rudenī un ziemā uzturas bariņos. Galvenokārt nometnieks, bet dažkārt rudenī (oktobrī - novembrī)veic tālākus pārlidojumus (uz Rietumeiropu). Palikušie putni bargākās ziemās masveidā iet bojā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Daļējs nometnieks.

Ligzda un olas:
Uz zemes vai ļoti zemu. Tieši virs slīkšņas starp niedru stublājiem, blīvā vecu niedru skupsnā vai to sagāzumā, vai dižo aslapju cerā nelielā augstumā no vecām niedru lapām būvē bļodiņveidīgu ligzdu. Tās izklājumā arvien ir niedru skaras, nereti arī sīkas putnu spalvas, pūkas vai ūdensdzīvnieku mati. Aprīlī - jūlijā 4 - 8 nedaudz raibumotas olas. Mazuļiem mutes iekšpuse sarkana ar dzeltenu apmali, mēle melna ar baltu apmali. Mazuļi - ligzdguļi. Pārtiek no sīkiem kukaiņiem, ziemā gandrīz vienīgi no niedru sēklām. Labvēlīgos gados agrāko perējumu mazuļi var vairoties tanī pašā vasarā (t.i. dažu mēnešu vecumā).

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 104 - 105.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 208.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 172.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 312.lpp