Sistemātika

Peļkājīte (Prunella modularis) © Ainars Mankus

Peļkājīte

Prunella modularis
Dunnock
Лесная завирушка

Pazīmes:
Putns ar samērā neuzkrītošu apspalvojuma krāsu. Galvas virsa un kakls pelēkbrūns; vaigi un krūtis zilganpelēkas; pārējā vēderpuse bāli pelēka, sāni rūsganbrūni ar tumšiem ribumiem. Pāri spārniem divas balu vai pat baltu laukumiņu rindas (tās veido primāro un sekundāro segspalvu gali). Arī ausu apvidū brūngani raibumi. Barojas uz zemes. Kopējais putna garums 14 cm, spārnu vēziens 19 – 21 cm, svars 19 – 24 g. Dzīves cikls, līdz 5 gadiem.

Sastopami:
Galvenokārt mežos ar egļu paaugu, mežmalās. Kluss un salīdzinoši lēnīgs putns, dzīvo ļoti slēpti. Mežā uzturas tuvu zemei vai lēkā pa zemi, raustot spārnus. Parasti dzied, tupot kādas nelielas eglītes vai krūma, retāk lielas egles, galotnē. Lidojums viļņveidīgs kā žubītei. Barojas ar dažādām sēklām, bet mazuļu barošanas laikā galvenokārt ar kukaiņiem. Ceļo gan dienā, gan naktī, pārsvarā vienatnē (uz Dienvideiropu).

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Biezās eglītēs, veidota no sūnām, izklāta ar zīdītāju sariem un vilnu; ligzdu vij ne īpaši augstu virs zemes (parasti līdz 1 m). Maijā dēj 4 - 5 zilganzaļas olas. Mazuļiem mutes iekšpuse oranža ar diviem melniem plankumiem uz mēles.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 90.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 178.lpp;
Latvijas mežu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 108.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 390.lpp