Sistemātika

Lauku cīrulis (Alauda arvensis) © Ainars Mankus

Lauku cīrulis

Alauda arvensis
Eurasian skylark
Полевой жаворонок

Pazīmes:
Mugurpuse zemes brūna ar tumšiem gareniskiem raibumiem; vēderpuse brūnganbalta ar tumšākiem raibumiem uz krūtīm. Kakla sānos svītriņas ir mazliet blīvākas un izveido it kā tumšāku laukumu. Ausu laukums dzelteni rūsgans. Gaiša neizteikta acu svītra. Daļas primāro un visu sekundāro lidspalvu gali balti (lidojošam putnam veido spārnam baltu apakšmalu). Malējās astes spalvas baltas. Uzbudināts galvas spalvas uzbož nelielā cekuliņā. Kopējais putna garums 18 - 19 cm, spārnu vēziens 30 – 36 cm, svars 33 – 45 g. Dzīves cikls, līdz 5 gadiem.

Sastopami:
Atklātos kultivētos laukos, ganībās, retāk sūnu purvos. Atgriezies no ziemošanas vietām, cīrulis nolūko kādu patīkamu vietiņu laukmalā, ganībās vai kaut kur citur un cītīgi to sargā no konkurentiem. Nereti tie ķildojas stundām ilgi, kamēr viens no tiem paliek uzvarētājs. Pēc tam sākās "dziesmu kari". Cīrulis ir apbrīnojams dziedātājs. Agrā rīta stundā viņš traucas arvien augstāk un agstāk debess zilgmē, pretī saulei, skandinādams savu dziesmu. Jo augstāk paceļas, jo treļļi kļūst skanīgāki, bet lēnāki, pat gurdenāki. Vienu un to pašu teikumu cīrulis atkārto reizes trīsdesmit, kamēr uzsāk kādu citu. 300 m augstumā dziedātāju var vēl saredzēt, bet 600 m augstumā putns nav vairs redzams, tikai dzirdama tā dziesma. Kad labu laiku dziedājis, cīrulis pamazām sāk slīdēt lejup. Viņš vēl atrodas augstu no zemes, kad spārnus sakļauj kopā un krīt kā akmens, un tikai pie pašas zemes izpleš spārnus un nosēžas. Reizēm dzied sēžot uz kāda mietiņa vai cita līdzīga paaugstinājuma. Lauku cīrulis barojas ar dažādiem kukaiņiem, kas rāpo pa zemi, bet gaisā kukaiņus nesagūsta. Pavasarī un rudenī, kad kukaiņu nav, lauku cīrulis pārtiek no augu lapiņān, asniem, graudiem un nezāļu sēklām. Ceļo dienā, retāk naktī bariņos. Ziemo Rietumeiropā.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Uz zemes, zāļu stiebriņiem izklātā bedrītē. Dējumā 2 - 6 raibas olas, perē vismaz 2 reizes. Perēšana ilgst 14 dienas. Tēviņš olu perēšanā nepiedalās, bet apsargā ligzdu un skandina dziesmiņas. Mazuļi ir ligzdguļi.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 81.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 166.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 19 - 21.lpp;
Latvijas lauku putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.g. 86.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 320.lpp