Sistemātika

Mazā ausainā pūcīte (Otus scops) © Jevgeni Ekimov

Mazā ausainā pūcīte

Otus scops
European scops owl
Сплюшка

Pazīmes:
Strazda lieluma pūcīte ar pelēkbrūnganu, raibu apspalvojumu, mazām "austiņām" un izteitu divdaļīgu (ap katru aci atsevišķi) sejas plīvuru. Apspalvojums priežu mizas krāsā, līdzīgs kā vakarlēpim vai tītiņam. Mazās spalvu austiņas parasti pieglaustas, grūti pamanāmas. Spārni samērā gari, tupošam putnam pārsniedz astes garumu, aste īsa. Acis dzeltenas, knābis tumšs. Kopējais putna garums 19 - 21 cm, spārnu vēziens 47 – 54 cm, svars 150 g. Dzīves cikls, līdz 10 gadiem.

Sastopami:
Apdzīvotas vietas ar parkiem un alejām, arī kultūrainava apdzīvotu vietu tuvumā - kultūraugu plantācijas, augļu dārzi un tamlīdzīgi. Aktīva tumsā un dziļā krēslā. Dienā tup, labi noslēpusies, ķermeni tur izteikti vertikāli. Iztraucēta pārlido nelielā attālumā. lidojums taisns, ātri spārnu vēzieni mijas ar īslaicīgu slīdēšanu, turot spārnus horizontāli vai mazliet nolaistus lejup.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Reta ieceļotāja.

Ligzda un olas:
Ligzdo galvenokārt koku dobumos, retumis arī ēku drupās un līdzīgās vietās. Lielākā skaitā sastopama Vidusjūras baseina valstīs un citur Eropas dienviddaļā. Pārsvarā gājputns, ziemo tropiskajā Āfrikā.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas lauku putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.g. 68.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 257.lpp