Sistemātika

Mazais dūkuris (Tachybaptus ruficollis) © Armands Majevskis

Mazais dūkuris

Tachybaptus ruficollis
Little Grebe
Малая поганка

Pazīmes:
Vismazākais dūkuris, apmēram strazda meža lielumā, ar īsu kaklu. Mugurpuse brūna, vēderpuse balta. Vaigi, rīkle un kakla priekšpuse kastaņbrūna. Pie knābja pamata balts plankums. Gājputni. Kopējais putna garums 27 cm, bez kakla 15 cm, spārnu vēziens 40 – 45 cm, svars 100 – 120 g. Dzīves cikls, 10 – 15 gadi.

Sastopami:
Sastopams lielos stāvošos vai tekošos ūdens baseinos ar dūņainu dibenu. Slēpjas niedru biezokņos, tādēļ to ieraudzīt var samērā reti. Spārnos paceļas ieskrienoties, Lido strauji, zemu virs ūdens. Spārnos paceļas daudz vieglāk nekā citi dūkuri, bet nirst retāk.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Galvenokārt Latvijas rietumu rajonu zivju dīķos. Ligzdu taisa dziļi niedrājos, grūti sasniedzamās vietās. Maijā dēj 4 – 6 olas. Mazuļi izšķiļas strīpainā pūku tērpā.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 17.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 34.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 130.lpp;
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 106.lpp