Sistemātika

Cekuldūkuris (Podiceps cristatus) © Ainars Mankus

Cekuldūkuris

Podiceps cristatus
Great Crested Grebe
Большая поганка

Pazīmes:
Lielākais un visbiežāk sastopamais dūkuris. Viegli atpazīstams pēc divdaļīgā melnā cekula un tievā, baltā kakla. Mugurpuse melnbrūna, vēderpuse balta Vaigi balti ar pagarinātu rūsgansarkanu apkakli melnām malām. Knābis sārti pelēks, taisns un smails. Jaunajiem putniem galva un kakls ar baltām un melnām svītrām, nav cekula. Gājputni. Kopējais putna garums 48 cm, bez kakla 31 cm, spārnu vēziens 85 – 95 cm, svars 800 – 1000 g. Dzīves cikls, 10 – 15 gadi.

Sastopami:
Sastopams gandrīz visos lielākajos ūdens baseinos, ceļošanas laikā arī jūrā. Spārnos paceļas ieskrienoties, lido zemu ar biežiem spārnu vēzieniem. Lidojumā ķermenis garš, izstiepts. Dzīvo pāros. Zem ūdens tas jūtās krietni drošāk, nekā lidojot. Kad apkārt viss nomierinās, tas izbāž no ūdens galvu, un tikai kad ir pārliecinājies, ka nav draudu iznirst arī pats. Latvijā sastopami no maija līdz novembrim. Pārtiek no zivīm.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Apmeties ezera visdrošākajā vietā, tas vij ligzdu, peldošu, kā plostu, no niedrēm, zālēm un stublājiem, un no visa, kas turas virs ūdens. Maijā dēj 4 – 6 stipri iegarenas zaļganas olas, kuras perē 3 nedēļas. Atstājot ligzdu cekuldūkuris olas apsedz ar lapām. Mazuļi izšķiļas strīpaini un uzreiz pamet ligzdu. Piekusuši peldēt, tie sasēžas mātei uz muguras.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 15.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 32.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 128.lpp;
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 107.lpp