Sistemātika

Pelēkvaigu dūkuris (Podiceps grisegena) © Ainars Mankus

Pelēkvaigu dūkuris

Podiceps grisegena
Red-necked Grebe
Серощёкая поганка

Pazīmes:
Nedaudz mazāks par cekuldūkuri. Gaiši pelēkie vaigi asi kontrastē ar melno galvas virsu un rūsganbrūno kaklu. Knābis dzeltens ar melnu galu. Ziemā pelēkvaigu dūkuris zaudē košākās krāsas un kļūst pelēcīgāks. Gājputni. Kopējais putna garums 43 cm, bez kakla 25 cm, spārnu vēziens 77 – 85 cm, svars 700 – 900 g. Dzīves cikls, līdz 10 gadiem.

Sastopami:
Stāvošos, aizaugušos ezeros un zivju dīķos. Satraukts putns cenšas paslēpties niedrēs vai ienirt ūdenī. Lidojums taisns un ātrs, kakls un kājas izstieptas, tādēļ lidojuma laikā izskatās garāks. Nelielā spārna dēļ pelēkvaigu dūkurim grūti uzsākt lidojumu, bet no sauszemes nespēj pacelties spārnos vispār. Uzturā lieto ūdens kukaiņus un dažādas ūdenszāles, arī zivis. Samērā bieži.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Baros uzturas, reti, pārsvarā pa pāriem. Riesta dejas laikā piepaceļas tā saucamajā „pingvīna pozā” un saspiežas krūtīm, līdz viens ir izstiepies augstāk par otru. Kustinot galvas viens otram demonstrē knābī saķertus ūdenszāļu gabaliņus. Labvēlīgos apstākļos vienā ezerā var atrasties līdz 20 pāriem. Maijā dēj 4 – 5 olas. Ligzda taisīta no niedrēm un ūdenszālēm, parasti piestiprināta niedrājiem un nav peldoša.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 16.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 32.lpp;
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 108.lpp