Sistemātika

Laukirbe (Perdix perdix) © Ainars Mankus

Laukirbe

Perdix perdix
Grey partridge
Серая куропатка

Pazīmes:
Ķermenis drukns, aste īsa, spārni noapaļoti. Vispārējā apspalvojuma krāsa pelēcīgi brūna, raiba. Tēviņam uz krūtīm tumšs, pakavveidīgs laukums. Mātītei tā nav nemaz vai arī tai tas ļoti vāji izteikts. Lido tuvu zemei, brīžiem ar īpatnējiem spurdzieniem; spārni lokveidīgi izteikti. Kokos nesēžas. Ziemā parasti uzturas bariņos. Kopējais putna garums 29 - 31 cm, spārnu vēziens 45 – 48 cm, svars 350 – 450 g. Dzīves cikls, 5 gadi un vairāk.

Sastopami:
Kultivētos laukos, ganībās vai pļavās. Ziemā dažkārt ieklīst labības šķūņos. Pavasarī diezgan agri dzirdami laukirbju tēviņu savādie saucieni un drīz vien pēc tam atrodamas ligzdas. Rudenī kad labība novākta, laukirbe pārtiek no izbirušiem graudiem un nezāļu sēklām, bet ziemā knābā rudzu asnus, dziļi ierokas tur sniegā un paliek pāarnakšņot. Lido nelabprāt. Ja iepējams bēg skrienot. Iztraucēta spārnos ceļas pēkņi un ar troksni (uzspurdz). Lido ātriem spārnu vēzieniem. Bieži peras smiltīs. Bargās ziemās, bez piebarošanas vairums laukirbju iet bojā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Nometnieks

Ligzda un olas:
Lauku un grāvju malās, nelielā augājā, labi nomaskētā bedrītē. Maijā dēj 12 - 20 olīvbrūnas olas. Mātīte perē 21 dienu. Tēviņš olu perēšanā nepiedalās, bet tajā laikā cītīgi apsargā perētāju un brīdina to no briesmām. Ja laukirbi pie ligzdas vairākkārt iztraucē, tā atstāj savu perēkli un uzmeklē drošāku vietu. Mazuļi pūku tērpā dzeltenīgi ar sīkiem tumšiem raibumiem un tūlīt pēc izšķilšanās pamet ligzdu un dodas vecākiem līdzi. Pirmajās dienās mazuļi pārtiek no dažādiem kukaiņiem un skudru kūniņām, vēlāk knābā mīkstākus asnus, zaļumus un pumpurus. Tēviņš palīdz mātītei vadāt un apsargāt bērnus. Ja nevar ienaidnieku aizdzīt ar troksni, tad mēģina ar viltu aizvilināt, izlikdamies par ievainotu, nolaidis spārnus gar zemi, visāddi klupdams un klibodams, skrien kājām tālāk, lai ienaidnieks tam sekotu. Kamēr tēviņš vilina ienaidnieku projām, mātīte ar bērniem paspēj noslēpties tā, ka pie labākās gribas to vairs nevar sameklēt. Tā šī saticīgā ģimene turas kopā līdz pavasarim.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 45.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 88.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 157 - 158.lpp;
Latvijas lauku putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.g. 34.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 99.lpp