Sistemātika

Vistu vanags (Accipiter gentilis) © Ainars Mankus

Vistu vanags

Accipiter gentilis
Goshawk
Ястреб-тетеревятник

Pazīmes:
Atšķirībā no citiem plēsīgiem putniem spārni īsi un noapaļoti; aste gara. Mugurpuse pelēkbrūna; vēderpuse baltgana, ar tumšām šķērssvītrām; gaiša uzacu svītra. Jaunajiem putniem mugura brūna, vēderpuse dzeltenīga, ar tumšiem, gareniskiem raibumiem. Aste gara ar 4 - 6 šķērsjoslām. Acis, vaskādiņa un kājas dzeltenas. Mātīte lielāka par tēviņu un tumšākām uzacīm. Kopējais putna garums 48 - 61 cm, spārnu vēziens 0.95 – 1.25 m. Svars 500 - 1350 g. Dzīves cikls, 20 gadi un vairāk.

Sastopami:
Jauktu koku, arī egļu mežos, kas mijas ar atklātām ainavām; medī atklātās un apdzīvotās vietās. Veikli lido caur koku zariem un krūmiem; ja planē, tad tikai taisnā virzienā, ik pa brīdim vēcinot spārnus. Laupījumam uzbrūk gan uz zemes, gan gaisā. Barojas ar maziem un vidēji lieliem zīdītājiem, putniem, galvenokārt - baložiem, mežastrazdiem un sīļiem. Ziemā nereti ēd maitas.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Nometnieks, daļa jauno putnu klejo

Ligzda un olas:
Pavasarī vistu vanags izvēlas kādu mežaudzi, biežāk eglāju. Ja vien atrod kaut cik piemērotu, vistu vanags izmanto citu putnu ligzdu. Ja pats darina ligzdu, tad to novieto augstā eglē, priedē vai ozolā pie stumbra (ne galotnē). Ligzdas pamatus nostiprina ar sausiem zariem, bet iekšpusi izklāj ar sūnām un sausu zāli. Aprīļa beigās vai maija sākumā ligzdā atrod 3 - 4 baltas olas ar zaļganu nokrāsu, raibumojums neizteikts. Perēšanas laikā tēviņš mātītei piegādā barību, kā arī dažas stundas dienā to aizvieto ligzdā. Vanagu pāris viens otram paliek uzticīgi visu mūžu. Ligzdošanas vietā bieži dzirdami vistu vanaga griezīgie saucieni. Pirmās desmit dienas mazie vanadzēni (ligzdguļi) tērpti baltās pūkās. Šajā laikā māte tos neatstāj vienus, barību piegādā tēvs. Kamēr bērni vēl mazi, viņi ir ļoti nesaticīgi, bieži plēšas un vājāko noknābj. Pusotra mēneša veci vanadzēni atstāj ligzdu, bet paši vēl nevar sagādāt barību, un tikai divu mēnešu vecumā tie skaitās pieauguši.



Bildes:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 34.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 76.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 227 - 228.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 38.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 150.lpp