Sistemātika

Stepes lija (Circus macrourus) © Francis Slišāns

Stepes lija

Circus macrourus
Pallid Harrier
Circus macrourus

Pazīmes:
Mazākā no lijām ar izteikti nosmailotiem spārniem parasti redzami 3 - 4 lidspalvu pirksti. Tēviņam mugurpuse bāli pelēka; vēderpuse (arī krūtis) balta un melnas, labi kontrastējošas ar pārējo spārnu 2 -5. lidspalvas (veido rombu). Pie astes pamata (mugurpusē) vāji izteikti balti raibumi. Mātīte ļoti līdzīga lauku un pļavu lijas mātītēm, tikai baltais laukums pie astes pamata vājāk izteikts, apakšpuse gaiši dzeltenbrūna ar brūnām garensvītriņām. Jaunie putni (līdz 3 gadu vecumam) vairāk vai mazāk līdzīgi mātītei, tikai apakšpuse un spārni ir rūsas brūni bez garensvītrojuma, lidspalvas tumšas, gaišais laukums uz pleciem pelēcīgi brūns. Sejas zīmējumā vēl vairāk nekā pieaugušiem putniem, izteikts gaišais kakla gredzens, kakla sāni brūni; pirmā gada putniem vēderpusē nav raibumu. Lidojums kā lauku lijai. Gājputns. Kopējais putna garums 40 - 50 cm, spārnu vēziens 0.97 – 1.18 m. Svars 300 - 700 g. Dzīves cikls, 15 gadi un vairāk.

Sastopami:
Ligzdošanas rajonos sausa stepe vai labības lauki, ieceļotājus var sastapt jebkādā klajā ainavā. Planējot spārnus tur V veidāPārtiek no grauzējiem un maziem putniem. Ziemo Indijā un Austrumāfrikā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Reta ieceļotāja

Ligzda un olas:
Normālas ligzdošanas areāls ir Krievijas un Ukrainas stepēs un tālāk uz austrumiem.


Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 39.lpp;
Latvijas lauku putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1998.g. 26.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 449.lpp