Sistemātika

Sarkanā klija (Milvus milvus) © Ainars Mankus

Sarkanā klija

Milvus milvus
Red Kite
Красный коршун

Pazīmes:
Apspalvojums rūsgansarkans ar tumšiem raibumiem; galva gaišāka. Aste stipri iešķelta (gandrīz kā bezdelīgai); šķēlums neizzūd arī lidojumā, asti izplešot. Spārnu apakšpusē gandrīz balti laukumi, ko veido lidspalvu vidusdaļu apakšpuses. Brūnganā ķermeņa virspuse ir vienkrāsaināka, tomēr labi redzama gaiša slīpa josla no soārna locītavas virzienā uz muguras lejasgalu. Spārni slaidi, astes malējās spalvas 5 - 6 cm garākas par vidējām ar tumšbrūnām šķērssvītrām; tās apakšpuse rūsas sarkana. Mātīte mazliet lielāka ar vienādas krāsas brūnu muguru. Bieži planē. Gājputns. Kopējais putna garums 60 - 65 cm, spārnu vēziens 1.45 – 1.65 m. Svars 0.75 - 1.3 kg. Dzīves cikls, 25 gadi un vairāk.

Sastopami:
Atlidojusi no ziemošanas vietām, apmetas lapu vai skuju koku mežos, kur vismazāk viņu traucē. Savu ierašanos sarkanā klija pavēsta, augstu gaisā planēdama un riņķodama uz vienu un uz otru pusi. Šādos lidojumos to viegli atšķirt no citiem plēsīgajiem putniem pēc dziļi šķeltās astes. Lidojums līgans, labi redzama garās astes grozīšanavēja strāvās. Samērā kluse, balsi izdod tikai ligzdošanas laikā pie ligzdas vai nakšņošanas vietās rītos un vakaros. Barojas ar pelēm, kurmjiem, ķirzakām, odzēm, vardēm, bet nereti tām par upuri jauni putnēni, ēd arī maitas. Dažkārt mēģina atņemt laupījumu citiem plēsīgiem putniem. Ziemo DR Eiropā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Reta ieceļotāja

Ligzda un olas:
Ligzdu taisa ugstu no zemes skuju vai lapu kokā no sausiem zariem un žagariem; ja vien iespējams izmanto arī citu putnu ligzdas. Iekšpusi izklāj ar ļoti dažādu materiālu: salmiem, saknītēm, papīriem un lupatām, ko sameklē mēslu izgāztuvēs. Maija sākumā dēj 2 - 4 zilganbaltas olas, brūniem plankumiem izraibinātas. Olas perē mātīte viena 4 nedēļas, tēviņš viņai pienes barību. Mazuļi ir ligzdguļi. Gadā viens perējums.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 37.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 116.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 36.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 141.lpp