Sistemātika

Mazais ērglis (Aquila pomarina) © Ainars Mankus

Mazais ērglis

Aquila pomarina
Lesser Spotted Eagle
Малый подорлик

Pazīmes:
Mazāks par vidējo ērgli. Apspalvojuma krāsa brūna; virsaste gaiša. Jauniem putniem uz pleciem gaišs laukums, un tāds pats uz pakauša. Dabā grūti atšķirams no vidējā ērgļa, vieglāk atšķirt rokās turot un izmērot lidspalvu attiecību (7pp 60 mm < 4pp) un knābja augstumu virs vaskādiņas (17 cm). Lidojumā labā apgaismojumā (jebkura vecuma putniem) spārna segspalvas gaišākas par lidspalvām, lidojumā raksturīgs gaišs laukums spārnu virspusē pie locītavas. Planējot sparnu gali viegli noliekti lejup. Kājas apspalvotas līdz pat pirkstiem. Pirksti un vaskādiņa dzelteni. Planē nevisai bieži. Staigā arī pa zemi. Medī galvenokārt virs meža pļavām un klajumiem. Mazākus medījumus (peles, vardes) nes knābī. Gājputns. Kopējais putna garums 55 - 65 cm, spārnu vēziens 1.43 – 1.68 m. Svars 1 - 2.2 kg. Dzīves cikls, 15 gadi un vairāk.

Sastopami:
Vecos jauktu koku mežos, kas mijas ar pļavām un klajumiem. Barojoties parasti tup novērošanas postenī(kādā kokā vai uz staba) un tad lido tieši uz upuri. Reizēm medī ejot ar kājām pa zemi. Ziemo Austrumāfrikā.

Uzturēšanās laiks Latvijā:

Ligzda un olas:
Ligzdu būvē visbiežāk eglēs vai bērzos parasti netālu no mežmalas. Dējumā parasti 2 olas (bet izdzīvo tikai 1 mazulis), čaumala matēta, raibumojums ļoti daudzveidīgs. Mazuļi ir ligzdguļi. Pārtiek galvenokārt no strupastēm un vardēm.


Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 39 - 40.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 74.lpp;
Latvijas meža putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 2002.g. 44.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 448.lpp