Sistemātika

Čūskērgļa (Circaetus gallicus) mazulis © Aigars Kalvāns

Čūskērglis

Circaetus gallicus
Short-toed Eagle
Змееяд

Pazīmes:
Lielāks par klijānu un ķīķi, samērā lielu galvu. Mugurpuse pelēkbrūna; vēderpuse balta līdz dzeltenīga, ar tumšiem raibumiem; krūšu apvidus tumšāks. Lidojumā no apakšas izskatās gandrīz pilnīgi balts, lidspalvu gali melni; uz astes 2 šaurākas un 1 platāka (astes galā) tumša šķērssvītra, līdzīgi kā ķīķim, tikai mazāk kontrastaina. Acis lielas dzeltenas; vaskādiņa, knābja kakti un kājas zilganpelēkas. Bieži planē. Medī virs sauszemes (atšķirībā no zivju ērgļa). Gājputns. Kopējais putna garums 62 - 69 cm, spārnu vēziens 1.62 – 1.78 m. Svars 1.5 - 2.5 g. Dzīves cikls, 15 gadi un vairāk.

Sastopami:
Apmetas mitrākos mežos, kas mijas ar ūdensbaseiniem, pļavām vai purviem, kur dzīvo čūskas, ķirzakas, vardes un citi rāpuiļi un abinieki. Medībās čūskērglis dodas agri no rīta. Paceļas augstu gaisā, ilgu laiku planē un riņķo, tad, pamanījis kaut ko aizdomīgu, apstājas uz vietas, izpleš savus platos spārnus un turas vēja plūsmā, tā savādi, kā neviens cits putns. Ja pamana ložņājam kādu odzi, spārnus sakļāvis, nolaižas krietni zemāk un atkal atpleš tos vaļā. Bet, kad ir droši saskatījis laupījumu, spārnus saceļ uz augšu, nagus izstiepj tālu uz priekšu un kā akmens uzgāžas tam virsū. Aizrāvies ar medībām čūskērglis neievēro pat cilvēku. Ja ilgāku laiku čūskērglim nav gadījies nomedīt kādu čūsku vai ķirzaku, nereti viņš uzbrūk arī lielākam medījumam.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Ļoti reti sastopams

Ligzda un olas:
Ligzdo tas taisa skuju kokos, retos gadījumos izvēlas apses, bērzus un ozolus. Ligzdai lieto sauzus zarus un žagarus, iekšpusi izklāj ar sausām lapām un zālēm. Samērā ar savu lielumu čuskērglis ligzdu taisa visai mazu. Maija mēnesī tur iedēj 1 olu iezilganzaļi baltā krāsā. Perē pārmaiņus tēviņš ar mātīti 28 dienas. Savu vienīgo mazuli baro ar čūskām, ķirzakām, dažādiem kukaiņiem un gliemežiem.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 41.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 116 - 117.lpp;
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 146.lpp