Sistemātika

Meža zoss (Anser anser) © Ainars Mankus

Meža zoss

Anser anser
Greylag Goose
Серый гусь

Pazīmes:
Lielākā zoss. Apspalvojums sudrabaini pelēks, visumā gaišāks nekā līdzīgajai sējas zosij (sevišķi spārnu priekšpuse), galva un kakls nav tumšāki par pārējo ķermeni (sējas zosij ir tumšāki), vēderpuse bez tumšām šķērsjoslām (pieaugušiem putniem var būt atsevišķi plankumi); knābis sarkanīgs bez melnumiem (sējas zosij knābja nags un augšknābja pamats vairāk vai mazāk melns); kājas sarkanīgas (pārējām Anser sugām oranžas). No mazās zoss atšķiras ar lielāku augumu, sarkanīgām kājām (tās nav oramžas) un vienveidīgi krāsoto vēderpusi; pie knābja pamata nav arī baltā laukuma. Meža zosij lidojumā spārnam var redzēt baltu plakni. Gājputns. Kopējais putna garums 74 - 84 cm, spārnu vēziens 1.49 – 1.68 m. Svars 2.9 - 3.7 kg. Dzīves cikls, 15 - 20 gadi.

Sastopami:
Lielākos ūdensbaseinos ziemeļu apgabalos, arī klusākos purva ezeriņos; rīta un vakara krēslā bieži izlido baroties uz sauszemes. Neligzdošanas periodā uzturas baros, ceļojot lido diezgan augstu, kāšveida vai slīpā ierindā. Caurceļotāja, sastopama mazākā skaitā nekā sējas zoss. Barojas gan ūdenstilpnēs, gan lidzo baroties uz lauksaimniecības zemēm. Pārtiek no augu valsts barības, gan virszemes (virsūdens) dzinumiem, gan arī saknēm. Latvijas populācijas putni, domājams ziemo DR Eiropā.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Caurceļo

Ligzda un olas:
Ligzdo biezās niedru audzēs vai zāļu purvos uz zemes (neretu uz purvu saliņām), ūdens tuvumā. Aprīlī - Jūnijā dēj 4 - 6 baltganas olas. Čaumala matēta, gluda. Atstājot olas māte tās rūpīgi paslēpj spalvās un dūnās. olu perēšana ilgst 28 dienas. Mazuļi pūku tērpā dzeltenīgi. Mazuļi ir ligzdbēgļi. Zostēviņš apsargā mātīti un mazuļus perēšanas laikā un pēc tās.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 30 - 31.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 52.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 193.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 60.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 65.lpp