Sistemātika

Kanādas zoss (Branta canadensis) © Ainars Mankus

Kanādas zoss

Branta canadensis
Canada Goose
Канадская казарка

Pazīmes:
Vislielākā no Latvijā sastopamām zosīm. Galva un kakls melni, ar baltu laukumu aiz acs un apakšpusē. Jaunie putni līdzīgi vecajiem, bet mazuļi ir olīvbrūni, galvas sāni, kakls, vēderpuse un laukumi uz spārniem dzelteni. Pieaugot pakāpeniski kļūst pelēkāki un tumšāki, līdz apmēram trīs nedēļu vecumā dzeltenas ir tikai krūtis, sāni un daļa galvas. Kopējais putna garums 80 - 110 cm, spārnu vēziens 1.5 – 1.8 m. Svars 0.85 - 1.25 kg. Dzīves cikls, 20 - 25 gadi.

Sastopami:
Dažādās ūdenstilpnēs, arī jūras malā. Reti. Ieceļo no Somijā vai Zviedrijā introducētas populācijas. Dzimtene ziemeļamerikā. Latvijā novērotie putni parasti ir ļoti droši. sabiedriska. Dzīvo gan cilvēka mazpārveidotā vidē, gan urbanizētā ainavā. Raksturīgi barošanās lidojumi uz pļavām (laukiem). Augēdājs. Britu salās aklimatizētie putni ir nometnieki.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Ieceļo galvenokārt pa ziemu

Ligzda un olas:
Latvijā ligzdojusi tikai vienu reizi, kūdras karjera dīķos uz salas. 5 - 6. baltas olas. Zviedrijā ligzdo galvenokārt maz aizaugušos meža un purvu ezeros. Ligzdot sāk trīs gadu vecumā. Mazuļi - ligzdbēgļi. Tos vadā abi vecāki.

Balss:


Bildes:

Izmantotā literatūra:

Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 54.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 62.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 66.lpp