Sistemātika

Brūnkaklis (Aythya ferina) © Ainars Mankus

Brūnkaklis

Aythya ferina
Common Pochard
Красноголовый нырок

Pazīmes:
Rīesta tērpā viegli pazīstams pēc tumši kastaņbrūnās galvas un kakla, kas kontrastē ar melnām krūtīm un bāli pelēko ķermeni. Aste melna. Lidojumā mātītei labi redzama platā, pelēcīgā spārna josla (ķerrai, baltacim un cekulpīlei balta). Pēcriesta tērpā tēviņš līdzīgs mātītei, bet mugura ir pelēkāka. Mātītes galva un ķermeņa priekšdaļa brūna. Brūnkaklis peldz dziļi iegrimis. Nirst labi. Spārnos paceļas diezgan smagi. Gājputns. Kopējais putna garums 42 - 49 cm, spārnu vēziens 72 – 82 cm. Svars 700 - 1000 g. Dzīves cikls, 8 - 10 gadi.

Sastopami:
Dažādos ūdensbaseinos ar bagātīgu veģetāciju. Rudeņos salasās baros 1 -15 putnu. Pēc ligzdošanas periodā sabiedrisks, ceļo mazos bariņos, bet dažkārt pirms pēcligzdošanas spalvu maiņas un pavasara ceļošanas laikā pulcējas lielos baros, līdz pat vairākiem simtiem putnu. Barojas nirstot.

Uzturēšanās laiks Latvijā: Dažkārt pārziemo

Ligzda un olas:
Ligzdu veido ezeru ceros, dažādos ūdensaugos (ligzdas dažreiz peldošas), arī salās, retāk piekrastes pļavās, vienmēr tuvu pie ūdens. Ligzda ir paslēpta augos kaiju kolonijas vai lauča ligzdas tuvumā, lai tie aizsargātu viņa ligzdu no vārnas vai niedru lijas postījumiem. Jūnija sākumā ligzdā atrod 6 - 9. zaļganpelēkas olas bez dzeltenas nokrāsas. Čaumala gluda, ar spīdumu.

Balss:

Izmantotā literatūra:

Latvijas Putni, J. Baumanis, P. Blūms, Liesma, 1969.g. 26.lpp;
Putni latvijā, J. Baumanis, V. Klimpiņš, Zvaigzne ABC, 1997.g. 66.lpp;
Putnu grāmata, K. Grigulis, Latvijas valsts izdevniecība, 1964.g. 136.lpp;
Latvijas ūdeņu putni, M. Strazds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, 1999.g. 86.lpp
Complete Birds of Britain and Europe, R. Huma, DK Limited Penguin Copany, 2013.g, 77.lpp